Het Consort

Het Gesualdo Consort Amsterdam voert het onbegeleide madrigaal, de moeder van onze expressieve westerse muziek, hoog in zijn vaandel.
Tot de kern van het ensemble horen zangers als Stephanie Petitlaurent (sopraan), Nele Gramß (sopraan), Marnix De Cat (altus), Charles Daniels (tenor), Harry van Berne (tenor) en Harry van der Kamp (bas).

Deze internationale groep vocalisten, gespecialiseerd in de uitvoering van oude muziek, brengt onder leiding van Harry van der Kamp bijzondere programma’s in kleine vocaal-instrumentale bezetting waarin het nieuw licht laat schijnen op oude muziek van de laatste 700 jaar. De naamgever van het ensemble is Carlo Gesualdo da Venosa, Napolitaans edelman en oorspronkelijk musicus die rond 1600 als een Janusfiguur op de drempel der tijd terugblikt op de oude (prima prattica) en vooruitziet naar de nieuwe stijl (secunda prattica) en met zijn madrigalen en motetten ons tot op de dag van vandaag inspireert.

Het Gesualdo Consort Amsterdam heeft bij diverse CD-labels unieke opnames uitgebracht die in vaktijdschriften allen hooggeprezen zijn. Zo werden er eervolle CD-prijzen toegekend, zoals de Echo Klassik voor C.P.E. Bachs Litaneien, Motetten & Psalmen (Sony Classical), een Edison-nominatie voor Musica Vulcanica (Madrigaalboek III van Scipione Lacorcia, Sony Classical).

Maar liefst twee Edisons Klassiek werden toegekend aan Het Sweelinck Monument, de registratie van de complete vocale werken van Jan Pieterszoon Sweelinck, welke voor het overgrote deel nooit eerder zijn opgenomen. In oktober 2010 werd Het Sweelinck Monument gepresenteerd aan Koningin Beatrix in de Oude Kerk te Amsterdam, Sweelincks enige en levenslange werkplek, en ook zijn laatste rustplaats. In hetzelfde jaar won het Gesualdo Consort Amsterdam ook de VSCD Klassieke Muziekprijs 2010 in de categorie “meest indrukwekkende prestatie van een (klein) ensemble”. In 2014 werden de complete instrumentale werken aan de verzameling toegevoegd (6 cd’s) waarmee het geheel uitkwam op 8 cd-boeken met in totaal 23 cd’s (Glossa).


Cartouche op het achterbalkon van het Concertgebouw

In het Sweelinckjaar 2012 nodigde Koningin Beatrix het Gesualdo Consort Amsterdam uit het Koninginnedagconcert 2012 te verzorgen in de Grote Balzaal van het Paleis Noordeinde te Den Haag.  Op 15 oktober van dat jaar voerde het consort voor het eerst werk van Sweelinck uit in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, waar Sweelincks naam prijkt boven het achterbalkon, en waar Sweelincks hoofd tussen dat van Bach en Beethoven is aangebracht aan de voorzijde van het gebouw. Het volledige oeuvre van Jan Pieterszoon Sweelinck is verkrijgbaar via www.swinckel.nl