| Harry van der Kamp

Zanger en artistiek leider van Gesualdo Consort Amsterdam

Uitreiking VSCD Klassieke Muziekprijs door Gustav Leonhardt

De internationaal vermaarde bas Harry van der Kamp studeerde bij Alfred Deller, Pierre Bernac, Max van Egmond en Herman Woltman, o.m. aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij stond aan de basis van het door Jan Boeke opgerichte Cappella Amsterdam. Vervolgens was hij twintig jaar in dienst van het Nederlands Kamerkoor (1974-1994) en als artistiek commissaris en adviseur (1980-87) verantwoordelijk voor de introductie van een grote hoeveelheid nieuw repertoire en nieuwe dirigenten.

Als wereldwijd bekend bassolist stond Van der Kamp op vele internationale concertpodia van New York tot Peking met repertoire van 1300 tot heden. Hij trad op in opera’s van Peri en Monteverdi tot Vivier en Knaifel, in requiems van De la Rue tot Verdi, in lamentaties van Tallis tot Strawinsky. Van hem verschenen talrijke grote monologen en solocantates bij diverse cd-labels. Vele van zijn ongeveer 120 cd-opnames vielen in de prijzen. In 2008 was hij Grammy-genomineerde voor zijn optreden in de opera Thesée van Lully.

Als dirigent leidde hij projecten met de Kapel van de Lage Landen, Cappella Amsterdam en het Nederlands kamerkoor. Harry van der Kamp was vanaf 1986 docent aan de Akademie für alte Musik Bremen en bekleedt sinds 1994 een professoraat aan de Hochschule für Künste te Bremen. Tevens was hij gastprofessor aan de Sibelius Academie Helsinki (1997-98). Hij besteedt regelmatig tijd aan werkzaamheden voor masterclasses en jury’s (o.a. Bach Wettbewerb te Leipzig, Mendelssohn Wettbewerb te Berlijn).

MADRIGAALENSEMBLE
Met zijn eigen Gesualdo Consort Amsterdam, dat hij oprichtte in 1984, trad hij op in Europa en Amerika met revolutionaire werken van de 16e tot de 20e eeuw. In het opnamebeleid van het Gesualdo Consort Amsterdam wordt veel belang gehecht aan repertoire dat op cd nog niet te beluisteren is. Zo werden de complete Lamentationes Jeremiae Prophetae van Emilio de Cavalieri (c1550-1602) als wereldpremière uitgebracht en vormt Scipione Lacorcia’s (fl1590-1620) derde madrigaalboek het centrum van een wereldwijd geprezen cd onder de titel Musica Vulcanica (Edison nominatie 2007). De cd-opname van Gesualdo’s eerste drie madrigaalboeken werd door The Gramophone een mijlpaal in de Gesualdo-discografie genoemd. Een wereldpremière van werken van C.Ph.E. en J.S. Bach kreeg de Echo Klassik Preis 2006.

Het project dat thans centraal staat is het documenteren van de complete vocale werken van Jan Pieterszoon Sweelinck: Het Sweelinck Monument. Dit Nationaal Monument in Muziek zal in de komende jaren op 17 cd’s verschijnen. Daarmee zal het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk zijn alle vocale werken van Sweelinck op cd te beluisteren.

Website: www.harryvanderkamp.nl
Meer informatie over Het Sweelinck Monument: www.jpsweelinck.nl