PAUL HINDEMITH: Zwölf Madrigale

Hindemith-Wien-1958-Madrigale_01
Paul Hindemith

Saturday February 28, 2015 | 20.15h | Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam
Gesualdo Consort Amsterdam zingt:
PAUL HINDEMITH: Zwölf Madrigale (Joseph Weinheber).
Ook op het programma: Marenzio, Monteverdi, Personè, Rossi en natuurlijk: Gesualdo.
Bekijk hier programma en bestel kaarten: Alla Madrigalesca

Hindemiths madrigalen in solistische bezetting

In 1958 schreef componist Paul Hindemith (1895-1963) 12 madrigalen, geïnspireerd door renaissancecomponisten als Monteverdi en Gesualdo. Kenmerkend voor een madrigaal is de beeldende manier waarop in de muziek de tekst tot expressie komt. Hindemith wilde een uitvoering met meerdere zangers per stemsoort; ‘anders kan mijn muziek niet zuiver gezongen worden’. Het Gesualdo Consort voert het werk nu in solistische bezetting uit, een ‘wereldpremière’ die het uiterste vraagt van de intonatiekunst van de zangers.

Daarnaast staan in dit concert uiterst expressieve madrigalen van Carlo Gesualdo (1560-1613) op de lessenaars. Een ensemble noemt zich niet voor niets Gesualdo Consort Amsterdam. De prachtige muziek van de ‘door de demonen gekwelde’ maar geniale meester zingt het dan ook als geen ander. Toen het zijn opname met Gesualdo’s eerste drie madrigaalboeken uitbracht, noemde muziekblad Gramophone dat ‘een mijlpaal’.