Gesualdo Consort Amsterdam wint VSCD Klassieke Muziekprijs

Zondagavond 24 oktober werd het Gesualdo Consort Amsterdam verrast met de VSCD Klassieke Muziekprijs 2010 voor de ‘meest indrukwekkende prestatie van een (klein) ensemble’. Het Gesualdo Consort Amsterdam trad op dat moment op in Muziekgebouw aan ’t IJ in de concertserie van de Organisatie Oude Muziek met een gevarieerd en uitbundig Sweelinck programma in het kader van de voltooiing van Het Sweelinck Monument. Deze zesdelige cd-boekuitgave bevat de wereldpremière van het integraal opgenomen, vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck op zeventien cd’s. De VSCD Klassieke Muziekprijzen worden uitgereikt in vier categorieën: nieuwe generatie musici; meest indrukwekkende presentatie van een (klein) ensemble; meest indrukwekkende prestatie van een orkest/groot ensemble of organisatie en meest indrukwekkende individuele prestatie. De prijzen in de overige categorieën worden later dit jaar bekend gemaakt en uitgereikt.

Uitreiking VSCD Klassieke Muziekprijs door Gustav Leonhardt
Uitreiking VSCD-prijs door Gustav Leonhardt (foto Allard Willemse)

Het Gesualdo Consort Amsterdam treedt op in wisselende samenstelling met handhaving van een kern van zangers rond ensembleleider Harry van der Kamp en, waar nodig, uitgebreid met instrumenten. In de 26 jaar van zijn bestaan heeft het ensemble veel vergeten repertoire uit de 16de en 17de eeuw aan de vergetelheid ontrukt. De afgelopen jaren heeft het ensemble zich gewijd aan het uitvoeren en opnemen van de complete vocale werken van de Nederlandse Renaissance-componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Tijdens een reeks concerten heeft het Nederlandse publiek eindelijk kennis kunnen maken met zelden of nooit uitgevoerde psalmen, motetten en chansons van Sweelinck.

Volgens de VSCD Klassieke Muziekjury heeft deze levendige en delicate muziek diepe indruk gemaakt op kenners en liefhebbers, mede door de volkomen toewijding en expertise van het uitvoerend ensemble. “Het enthousiasme van het ensemble voor deze muziek was avond aan avond voelbaar. Het is voornamelijk aan het Gesualdo Consort Amsterdam te danken dat Sweelinck als vocaal componist niet langer een naam uit de geschiedenisboeken is, maar een componist van springlevende muziek van internationale statuur” aldus de jury. Het eerste exemplaar van de voltooide serie van Het Sweelinck Monument werd woensdag 20 oktober aangeboden aan Koningin Beatrix tijdens het presentatieconcert in de Oude Kerk van Amsterdam. Daarbij werd Harry van der Kamp bovendien benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De jury
De jury van de VSCD Klassieke Muziekprijzen bestaat uit:
Anneke Hogenstijn, directeur programmering Concertgebouw;
Yvonne van den Berg, programmeur klassieke muziek, De Oosterpoort Groningen;
Frank Veenstra, artistiek leider Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven;
Jan Raes, algemeen directeur Koninklijk Concertgebouw Orkest;
Mischa Spel,muziekredacteur NRC Handelsblad;
Kees Vlaardingerbroek, artistiek leider NTR Zaterdag Matinee.